söndag 22 januari 2012

Langos


Idag blir det langos i stora banor.

Gubben gör fyrdubbel sats för Marcus och Linda kommer med grabbarna. Marcus älskar langos. Precis som hans far och bror. De äter trots att de är mätta. Skulle det bli deg över så vet vi sedan förra gången att det går utmärkt att spara degen i kylskåp i en plastpåse några dagar. Passar bra att ha till nästa veckas soppa.

Langos:
Sats till 4 personer

1/4 paket jäst
1 1/2 dl vatten 37 gradigt
1 kokt kall potatis
3 krm salt
ca 4 dl vetemjöl special

Rör ut jäst i vatten.
Pressa eller riv potatisen och blanda ner den tillsammans med salt och 3 dl mjöl.
Arbeta degen 3-4 minuter och tillsätt lite mer mjöl i omgångar tills degen precis släpper från skålen.
Degen ska vara ganska lös men hanterbar.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp och arbeta degen med lite mjöl på bordet.
Dela i 8 bitar och rulla släta bullar som du sedan formar avlånga och plattar ut till stora tunna bröd.
Lägg bröden på smord plåt med mjöl både över och under.
Låt jäsa under bakduk i 10 minuter.
Fritera ca 2 minuter på varje sida eller tills langosen fått fin färg. Lägg inte i för många åt gången.
Använder du dig inte av en fritös så var försiktig med oljan. Med en stektermometer kan du kontrollera värmen. Bäst friteras langosen i 190 grader.

Topping:
röd lök
räkor
skinka
gräddfil
vitlök
röd och svart kaviar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar