fredag 13 januari 2012

Varmrätt - Oxfilé med potatisgratäng, svamp och ugnsstekta rotfrukter samt körsbärssås


Potatisgratäng:

potatis
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
5 dl grädde
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
ost

Skiva potatisen tunt.
Strimla purjolöken.
Koka potatis och purjolök i grädde med kryddor och vitlök tills grädden kokat in något. OBS! Rör hela tiden.
Häll i smörad ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera i ugn 200 grader tills potatisen är klar.



Oxfilé:
Skär oxfilen i skivor ca 2 cm tjocka.
Krydda med salt och svartpeppar.
Stek på stekjärn.
Efterstek i ugnen 200 grader tills köttet har innertemp 65 grader.


Rotfrukter:
3 morötter
1 palsternacka
1 rotselleri
1 fänkål

Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar.
Koka några minuter i lätt saltat vatten.
Häll av vattnet.
Dela fänkål i bitar.
Lägg i rotfrukterna i en ugnsfast form.
Ringla över lite honung och olivolja.
Efterstek i ugn 200 grader tills rotfrukterna är mjuka.


Svamp:
Halvera skogschampinjoner och stek.

Körsbärssås:
1 1/2 dl rött vin
1/2 dl balsamicovinäger
1 dl inlagda körsbär
1 1/2 msk kalvfond
2 dl vatten
1/2 kruka timjan
salt
svartpeppar
socker

Koka ihop alla ingredienser.
Låt småputtra i ca 30 minuter.
Smaka av och häll i salt och socker efter hand.
Om för sött/salt spä med lite vatten och koka ihop igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar