måndag 30 januari 2012

Vem kan man lita på?





Hoola bandoola bands Vem kan man lita på ringer i mina öron.

Läser en artikel om Ekomärkning. 


Det jag trodde var så enkelt visar sig var en falsk djungel.

Jag blir först arg, sedan ledsen och sist upprörd.

Hur ända in i pipsvängen kan folk vara så pengagalna att de måste luras? Matindustrin består bara av massa lurendrejare. Nej, nu har jag fel. Det finns seriösa personer också. Men tyvärr är det pengar som styr.

Allt fler väljer att handla ekologiskt eller ekomärkt. För många är det viktigt att dra sitt strå till stacken. Ge sig själv och sin familj så bra mat som möjligt. Hjälpa naturen på traven att återhämta sig. Helt enkelt se till människa, djur och naturs välbefinnande.

Självklart tror man i sin enfald att det ska räcka med att välja det i hyllan som är märkt med ekologiskt. Men denna artikeln visar att så enkelt är det inte.

Det finns en mängd varor som försöker lura oss konsumenter att tro att de är miljövänliga och ekologiska utan att de alls är kontrollerade.

Vi som konsumenter kan uppleva det som förvirrande för det finns massor av olika märkningar. Men bara för att det står Ekologisk, Organisk, Naturlig, I love Eco, Änglamarken betyder det inte att varan är ekologisk. Dessa märkningar har inget krav på sig att vara kontrollerad och därmed garanterat ekologisk. Jag säger inte att dessa märningar INTE är ekologiska. Utan att deras märkning INTE ger någon garanti för att de är ekologiska.

Där i hyllan finns med all säkerhet varor som är märkta med någon symbol och text som försöker lura dig att tro att de är bättre men i själva verket innehåller precis samma sak som varan bredvid. 


Ekologisk mat ska vara märkt med kodnumret för det kontrollorgan som har övervakat det sista steget i produktionen av maten. I Sverige ska det vara ett av de fyra godkända kontrollorganen:
  • Kiwa Aranea SE-EKO-01 (tidigare Aranea Certifiering AB fram till 101201)
  • SMAK AB: SE-EKO-03
  • HS Certifiering AB: SE-EKO-04
  • Valiguard AB: SE-EKO-05



När konsumenter möter EU-logotypen för ekologisk mat i butiken ska de känna sig säkra på att den maten svarar mot de krav som EG-förordningen ställer. Det handlar om redlighet - att ett livsmedel ska vara det den utger sig för - men också om etik. Därför är kontrollen viktig. EU-logotypen och märkning med ett ekologiskt kontrollorgans kodnummer får bara sättas på sådana produkter som är ekologiskt kontrollerade.


Jag kommer vara noggrannare när jag köper ekologiska produkter. För ska jag betala ett högre pris för en vara så ska jag veta med säkerhet att den är värd det priset. 


Jag vill veta vem i hela världen jag KAN lita på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar