måndag 16 januari 2012

Morotsbiffar med grekisk sallad och tzatziki


Måndag och jag gör ett försök med köttfri måndag. Igen.

Gröna Måndagar slog inte igenom så som jag hoppats. Konstigt. Magda pratar ofta om att hon ska bli vegetarian. Men hur ska det vara möjligt om hon bara äter gurka och tomat. Det kan man inte leva på.

Jag tror faktiskt inte att de svälter ihjäl av att äta vegetariskt en dag i veckan. Denna konstiga "Jag-måste-ha-kött" åsikt. Det finns ju människor som är vegetarianer hela livet. Min kollega Jan är till och med vegan och han har överlevt i många år.

Så jag gör ett nytt försök med Gröna Måndagar. Max omedelbara reaktion var att han då skulle stanna hos Emelie i Sölvesborg. Alla kan man inte vinna men med lite kvinnlig list ska jag nog lyckas få familjen att acceptera Gröna Måndagar.

Morotsbiffar:
6 morötter
1 gul lök
2 ägg
3 msk skorpmjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Finriv morötterna och löken.
Pressa ut det mesta av vätskan från morötterna.
Blanda ägg med skorpmjöl och potatismjöl.
Blanda ner löken och låt stå ca fem minuter.
Rör ner morötterna och krydda.
Klicka ut smeten i stekpannan och forma till biffar.
Stek.



Grekiska sallad:
1/2 kruka krussallad
1 kruka bladpersilja
1/2 gurka
2 tomater
1 paket 150 - 200 gram fetaost
1/2 röd paprika
1 liten röd lök
svarta oliver

Dressing:
3 msk olivolja
2 tsk vatten
2 tsk Grekisk salladskrydda

Dela grönsaker i mindre bitar.
Blanda samman allt i en skål.
Rör ihop olivolja, vatten och salladskrydda och häll dressingen över salladen.
Tärna fetaosten. Rör i hälften och låt resten vara på toppen.



Tzatziki:
2 dl Grekisk Yoghurt
1/2 gurka
1/2 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
1 krm vitvinsvinäger
1 msk olivolja

Hacka gurkan i små bitar.
Blanda gurkan med saltet och låt vila 30 minuter.
Häll gurkan i ett durkslag och låt rinna av.
Blanda sedan alla ingredienser och låt dra minst 1 timme i kylskåp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar