söndag 29 januari 2012

Skinkstek med rostade rotsaker



1,2 kg skinkstek
1/2 tsk salt 
2 krm svartpeppar 
1 morot 
2 gula lökar 
1 tärning grönsaksbuljong 
2 lagerblad 
vatten 

Rostade rotsaker:
1 liten kålrot 
1 bit rotselleri 
1 palsternacka 
2 morötter
1 rödlök 
2 vitlöksklyfta 
1-2 msk rosmarin 
2 msk olivolja 
1/2 tsk salt 
1 krm svartpeppar
sirap/honung

Salta och peppra skinksteken runt om. 
Bryn köttet i stekgryta. 
Skala och dela morot och gul lök i stora bitar. 
Lägg i grytan. 
Slå i vatten upp så du täcker halva steken. 
Lägg i en grönsaksbuljongtärning och lagerblad. 
Stick in en stektermometer och låt steken småsjuda under lock.
Häll eventuellt på mer vatten om det kokar bort.
Steken är klar när kärntemperaturen är 80 grader. 
Låt köttet vila i 10 minuter.
Skiva upp steken.

Skala och skär rotsaker och rödlök i lika stora bitar/stavar. 
Bred ut bitarna i långpanna.
Krydda med rosmarin, olivolja, hackad vitlök, salt och peppar.
Ringla över lite sirap.
Rosta rotsakerna i 250 graders ugn tills de är mjuka och har fått lite färg cirka 15 minuter.

Använd lite av buljongen från steken för att göra en sås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar