Gubben bestämde redan i lördags att jag skulle laga rotmos under denna veckan. Det var ett tag sedan vi hade rotmos.
Men eftersom jag vaknade med migrän var inte orken där. Det tog 2 timmar att skala och dela rotfrukterna. Köra till affären vågade jag inte så gubben körde inom och köpte korv. Fläskkorv till honom och falukorv/choritzo till oss andra.
Hade ingen vidare matlust men åt i alla fall.
Rotmos:
1 1/2 kg kålröt
4 morötter
8-10 potatisar
salt
Sås:
Koka upp grädde, vatten och grovkornig senap i en kastrull.
1 1/2 kg kålröt
4 morötter
8-10 potatisar
salt
vitpeppar
1 msk smör
Sås:
2 dl grädde
2 dl vatten (eller spad från kålrotskoket)
2 msk grovkornig senap
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
majsstärkelse
Rotmos:
Skala och skär kålrot och morot i mindre bitar.
Skala potatis.
1 msk smör
Sås:
2 dl grädde
2 dl vatten (eller spad från kålrotskoket)
2 msk grovkornig senap
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
majsstärkelse
Rotmos:
Skala och skär kålrot och morot i mindre bitar.
Skala potatis.
Koka upp kålrots- och morotsbitar och låt dem sjuda i 10-15 minuter.
Därefter tillsätts hel potatis och allt får sjuda vidare under lock i 25 minuter.
Slå av vattnet i en skål och mosa rotsakerna med potatisstöt.
Vill man ha helt slät rotmos kan den köras i matberedare.
Vill man ha helt slät rotmos kan den köras i matberedare.
Blir moset för kraftigt kan det spädas med kokvätska.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Lite smör för att runda av smaken.
Sås:
Koka upp grädde, vatten och grovkornig senap i en kastrull.
Red lätt med majsstärkelse löst i vatten och låt såsen sjuda 5 minuter.
Servera rotmos, fläskkorv/falukorv och senapssås
Servera rotmos, fläskkorv/falukorv och senapssås
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar