måndag 4 juni 2012

Bruna bönor och fläsk


Gubben beställde bruna bönor idag. Det finns väldigt goda bönor att köpa i affären som bara är att värma. Snabbt och enkelt men vill man koka egna så är det faktiskt inte så svårt. Man behöver bara komma ihåg att ställa bönorna i blöt kvällen innan.

Sparris är inget som jag egentligen hade serverat till bruna bönor. Hellre morötter men sparrisen började bli dålig och jag ville inte kasta den. Det var faktiskt inte så tokigt smakmässigt. 

300 gram torkade bruna bönor
vatten
1 tsk salt (eventuellt det är en smaksak)
3 msk sirap
1 msk ättikssprit (12 %)
1 msk potatismjöl + 2 msk kallt vatten

Skölj bönorna och lägg dem i en bunke.
Häll på rikligt med vatten så att det täcker. 
Ställ svalt över natten. 
Häll upp bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. 
Låt bönorna rinna av. 
Lägg dem i en gryta. 
Häll på 8 dl vatten. 
Tillsätt salt. 
Koka på svag värme under lock tills bönorna är mjuka 1-1 1/2 tim. 
Smaksätt med sirap, ättikssprit och eventuellt lite salt. 
Rör ut mjölet med vattnet. 
Rör ner det i bönorna och låt allt koka upp. 

Servera med stekt potatis och sparris.

Servera bönorna med fläsket och ev kokt potatis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar