måndag 18 juni 2012

Lägerskola

Idag börjar kommunens lägerskola för barn upp till 6:an. I år är inte Magda med. Tyvärr var det en lägerledare som förra året inte vaktade sin tunga. För henne var det kanske inte så hårda ord men de har satt sin tagg i Magda. Hon kommer aldrig att sätta sin fot där igen.

När Maja var med fungerade det bra eller snarare okej. Maja tog sitt systeransvar och hjälpte Magda. Hon knuffade och lockade när det behövdes. Men förra året var Maja för stor. Hon fick inte längre vara på lägret och Magda var orolig.

Jag tyckte det var ett gyllene tillfälle för Magda att träna på att umgås med de personer som hon senare troligtvis kommer att träffa när hon börjar högstadiet. Under andra former få prova på olika saker. Kanske växa som individ när hon inte har Maja eller mamma att luta sig mot.

För att Magda verkligen skulle bli behandlad efter sin förmåga pratade jag med de ansvariga på lägret. Förklarade om Magdas problem och det verkade som om allt skulle gå bra.

Det gjorde det alltså inte.

När Magda inte förstår vad som förväntas av henne så låser hon sig. Om hon inte riktigt förstår reglerna för en lek så vill hon inte vara med. Hon måste veta vad hon ska göra. Hon måste få detaljerade beskrivningar. Hon måste känna sig trygg.

Efter flera tuffa situationer så orkade Magda inte längre kämpa utan vägrade vara med på fotbollen. Hon satte sig helt sonika ner vid sidan av planen.

Då blev en av lägerledarna arg på henne och sa de magiska orden:

- Om du inte ska vara med så behöver du inte komma hit.

De orden har gjort att Magda inte vill åka dit. Ord sagda av en lägerledare som säkert inte var menade att ta så hårt som de gjorde.

Men skadan är redan gjord och har tyvärr också fått till följd att Magda inte ens vill åka till fritidsgården där lägret har sin samlingslokal.

Tycker det är tråkigt och jag har försökt prata med henne men det är meningslöst. Synd för Magda, om någon, hade verkligen behövt detta lägret. Få komma ut och träffa andra människor. Göra något annat av sitt sommarlov än sitta vid datorn och tv:n.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar