tisdag 1 oktober 2013

Äppelkaka på mos samt kallrörd vaniljsås


Idag gör jag ett test. Ska ändå bjuda en av Max kompisar på kaffe och kaka eftersom han har ställt upp och hjälpt mig att hämta hem min lilla gröna bil.

Använder mig av mitt äppelmos som jag kokade igår men givetvis går det bra med köp äppelmos.

Jag hade vaniljstång i äppelmoset men det går utmärkt att krydda med lite kanel.

125 gram smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
5 - 6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl äppelmos

Rör smöret och sockret mjukt.
Blanda i ägg.
Tillsätt vetemjöl/bakpulver.
Knåda till en fast deg.
Smöra och bröa/mjöla en springform.
Tryck ut 2/3 av degen.
Häll i äppelmosen
Gör ett gallermönster av den kvarvarande degen.


Grädda kakan i 20-30 minuter i nedre delen av ugnen på 200 grader.




Kallrörd vaniljsås (6 portioner)
3 äggulor
3 matskedar råsocker
3 deciliter vispgrädde
1 vaniljstång

Dela vaniljstången, och skrapa ur fröna
Vispa äggulorna, råsockret och vaniljkornen pösigt.
Vispa grädden i en separat skål, inte alltför fast.
Blanda äggvispet med grädden.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar