lördag 19 oktober 2013

Choklad- och körsbärstårta


Magda firade sin födelsedag med sallad och tårta.

Jag tillbringade dagen i sängen med en annalkande migrän medan gubben tog hand om allt.

-De får ta det som det är, sa gubben.

Migränen lyckades jag mota bort med hjälp av medicinen och gästerna njöt av både sallader och tårta.

150 gram smör
4 dl vetemjöl
3 dl kakao
1 msk bakpulver
6 ägg
4 dl strösocker
3 dl standardmjölk

Smörj och mjöla/bröda en springform på 24 centimeter i diameter.
Smält smöret.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Sikta ner mjölblandningen lite i taget samtidigt som du tillsätter smör blandat med mjölk.
Vad försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 170 grader i 50-60 minuter.
Låt svalna.

Fyllning:
1 dl kirsch (körsbärsvin)
ca 7 dl vispgrädde
350 gram körsbär (färsk, fryst eller inlagd)

Dela kakan i tre bottnar.
Fukta bottnarna med kirsch.
Vispa grädden fluffig och fast.
Lägg en botten på ett tårtfat.
Bred ett lager grädde på bottnen.
Strö hälften av körsbären över grädden.
Lägg på nästa botten och upprepa.
Lägg sista botten överst.
Bred ett lager grädde på tårtans kanter och en bit upp på toppen.

150 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde
körsbär till dekor (hallon)

Hacka chokladen ganska fint.
Koka upp grädden i en liten kastrull, dra fråb plattan och rör ner chokladen.
Rör tills chokladen smält helt och bred glasyren över tårtans topp.
Låt stelna.
Spritsa toppar av grädde längs tårtans kant och dekorera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar