tisdag 13 december 2011

Arbetsschema - ansvarsfördelning

Jag har gjort ett schema för att få familjen att hjälpa till mer hemma. Jag orkar helt enkelt inte göra allt själv. Speciellt inte när jag inte får uppskattning för all kraft och tid som jag lägger ner.

Jag har försökt detta tidigare vid flera tillfällen. Det har bara fungerat så länge som jag har jagat och hållit i trådarna.
Men nu måste det fungera. Jag orkar helt enkelt inte sköta ett hem med fem personer och arbeta. Om inte familjen börjar hjälpa till så måste jag snart börja fundera på hur min livssituation ska se ut. Att vara heltids mamma/hushållerska och deltidsarbetande utanför hemmet fungerar inte med min hälsa. Jag blir ju inte bättre så att säga.

Jag har börjat med några få enkla uppgifter för alla. Inget konstigt. Inget de inte klarar av.

Detta är nu en första skiss och jag har planer på att den ska se mycket snyggare ut.


Det var faktiskt gubben som kom med schemaförslaget denna gången. Han tyckte också att det skulle vara enklare om han visste att:

"På måndag ska jag dammsuga och på tisdag ska jag tömma tvättmaskinen." 

Att veta och att kunna se uppgifterna.

När det gäller tvätten vet jag att de tycker det är jobbigt att veta vad som ska tvättas ihop så för att underlätta i början har vi bestämt att jag ska lägga framför tvättmaskinen det som ska tvättas. Självklart innebär deras tvättstugepass att de ska hänga upp tvätten som fanns i maskinen också.

Att de tömmer och lägger i en enda ny tvätt hjälper mig oerhört. Här går maskinen mellan 2-4 gånger per dag. Helt otroligt. Kanske blir de mer medvetna. Eller, jag hoppas att de blir mer medvetna.

Allt annat som inte står på schemat gör än så länge jag. Damma, städa toa, handla, laga mat (undantag när gubben får infall), tvätta, vika tvätt, byta sängkläder, vattna blommor, plocka, plocka och plocka.

Jag tycker att golvet behöver torkas oftare men gubben ska bli överbevisad.

Hoppas att detta fungerar och att de kan ta på sig fler arbetsuppgifter efterhand som/om dessa blir mer naturliga.

Jag har funderat på det där med belöningar för att de har gjort saker. Vet att det är en bra morot och motivation. Sedan tänker jag på att jag minsann inte får något för att jag tvättar deras skitiga strumpor.

Så jag tycker att vi som familj tillsammans ska komma på aktiviteter som vi kan göra tillsammans som en belöning för att vi varit så duktiga.

Bowling, bio eller någotå annat som de gillar.

Men om någon inte utför sina uppgifter så får vi ta ett annat beslut.

Håll tummar och tår för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar