måndag 5 december 2011

Kycklingfilé med klyftpotatis och bearnaisesås



Maja sms:ade mig på jobbet igår kväll och frågade om vi inte kunde ha kycklingfilé idag.
Efter några minuter kom ett sms till. 
Klyftpotatis?
Självklart lagar jag kyckling och klyftpotatis. Maja älskar kycklingfilé. Gubben däremot gillar inte kyckling och absolut inte filé men idag får han äta det som står på bordet. "Fantomen är hård mot de hårda"

Kyckling:
1 kg kycklingfilé
2 paket bacon
salt
svartpeppar
färsk oregano
stora fasta potatis

Bearnaisesås:
250 gram smör
2 schalottenlökar
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
4 vitpepparkorn
1/4 dl rödvinsvinäger
1/2 dl vatten
3 äggulor
1/2 msk hackad persilja
1/2 msk hackad dragon
salt
vitpeppar


Bearnaisesås:
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.
Koka ihop tills ungefär hälften återstår.
Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten.
Smält smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull.
Dra bort kastrullen från plattan.
Håll smöret varmt.
Rör ner äggulor i lökskyn och vispa tills såsen tjocknar.
Tag bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning.
Strö i hackad persilja och dragon.
Salta och peppra.

Klyftpotatis:
Skala och skär potatisen i klyftor.
Koka potatisen tills de blir lite mjuka.
Stek i ugnen 250 grader i smör/olja.
Krydda med pommes frites krydda.
Rör om då och då.

Kyckling:
Dela eventuellt kycklingen i mindre bitar.
Krydda filéerna med salt och peppar.
Rulla bacon runt filéerna. 
Repa några blad över filéerna.
Stek dem i ugn i ca 225 grader i 20-25 minuter.

Servera med kokt broccolli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar