lördag 24 december 2011

Varmrätt - planka med nöt, fläsk och fågel



Planka har vi gjort tidigare och varför ändra ett lyckat koncept för mycket? Denna gången har vi förutom en oxfilé bit per planka också fläskfilé och kycklingfilé. 

700 gram oxfilé 
5 kycklingfilé
1 1/2 fläskfilé
salt
peppar
4 tomater
4 skivor bacon
200 gram sparris
champinjoner

Sätt på grillen på full värme. Sätt in plankan för att ”bränna” av den innan du lägger på alla godsaker.
Låt plankan svalna.

Duchessepotatis:
1 kg potatis (mjölig sort)
3 st äggulor
3 msk smör
salt
peppar

Bearnaisesås:
500 g smör
4 st schalottenlökar
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
8 st vitpepparkorn
1/2 dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
6 äggulor
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dragon
salt
vitpeppar

Bearnaisesås:
Smält smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull.
Dra bort kastrullen från plattan.
Håll smöret varmt.
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.
Koka ihop tills ungefär hälften återstår.
Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten.
Rör ner äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
Tag bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning.
Strö i hackad persilja och dragon.
Salta och peppra.

Duchessepotatis:
Skala och koka potatisen.
Pressar ner potatisen i en bunke.
Låt svalna lite.
Häll i äggulorna och smöret och rör om.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Oxfilé:
Skiva oxfilén ca 200 gram per person.
Banka lätt så de blir jämntjocka.
Salta och peppra.
Stek 1–3 minuter på varje sida.

Kyckling:
Stek kycklingen nästan klar.

Fläskfile:
Stek filen nästan klar.

Bryn sparrisen och låt kallna innan du virar in dem en och en i bacon.
Stek champinjonerna lite.
Skär tomaterna i halvor.
Lägg moset in en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan.



Lägg på köttet, tomaterna och de baconinlindade sparrisen.



Sätt in plankan i ugnen och grilla tills duchessen har fått en gyllengul färg.
Klicka på bearnaisesåsen och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar