lördag 31 december 2011

Jamie Olivers femtimmarslamm



Jag köpte en stor lammstek och tänkte att det skulle passa bra när vi blir många till maten.
Att göra "långkok" kanske inte är det första man tänker på så här en nyårsafton men jag tycker det är toppen. Sköter sig själv i ugnen och vi kan lägga fokus på annat. 

lammstek
olivolja
salt
svartpeppar
6 skivor tjockt bacon eller rökt fläsk
3 röda lökar
3 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
1 kruka färsk rosmarin 
4 lagerblad
4 stora potatisar
1 rotselleri
6 morötter
3 palsternackor
75 cl vitt vin
75 cl vatten

Värm ugnen till 170 grader.
Vi skar ut benet och band ihop steken med stektsnöre.
Bryn lammsteken på alla sidor i olivolja en stor stekpanna.
Salta och peppra.
Skär bacon i tärningar.
Tillsätt bacon, hela lökar och vitlöksklyftor och stek i ytterligare några minuter.
Flytta över allt till en ugnsfast form eller långpanna.
Hacka örter och skär rotfrukterna i mindre bitar. Låt det vara ganska rejält och grovt.
Blanda ner örterna, lagerblad och grönsakerna.


Häll på vinet och lika mycket vatten. 
Salta och peppra.
Täck över med folie om du inte har lock. 
Stek i ugnen i 175 grader i 5 timmar.



Låt lammet vila en stund inna du skär i det.

Sås:
Smaksätt skyn med lite kalvfond och eventuellt lite soja.
Smaka av med salt och peppar.

Jag tyckter att det räcker med att servera lammet med rotsakerna men gubben vill servera med potatisgratäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar