måndag 12 augusti 2013

Äppelkaka


Grannen längre upp på gatan hade ställt ut ett bord med en låda med äpple. På en skylt stod det:

"Varsågod!"

Jag plockade på mig lite äpple och det blev ett nytt recept på äppelkaka.

Mandel, äpple och kanel. Smaker som passar ihop.

3 dl mandelmjöl
3/4 dl - 1 dl strösocker (sötningsmedel motsvarande 75 gram socker)
125 gram smör
1/2 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
1 tsk vanilinsocker
4 ägg
4 syrliga äpplen
50 gram smör
2 msk kanel

Smörj en springform. (ca 22 cm)
Vispa ägg och socker luftigt och vitt.
Smält smöret.
Vispa ner smör och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner, Blanda ordentligt.
Häll upp i springformen.
Skala och kärna ur äpplena.
Klyfta.
Stek äppelklyftorna i smör några minuter. Pudra över kanel,
Låt allt småputtra lite till.
Fördela äpplena i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter i 180 grader varmluft eller 200 grader.
Du behöver kanske täcka med aluminiumfolie i slutet.

Servera med grädde eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar