onsdag 14 augusti 2013

Kycklingfrikassé


1 kg kycklingfilé
1 liter vatten
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpepparkorn
1/2 purjolök
1 morot
1 lagerblad
persilja

3 morötter

Sås:
1 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
6 dl buljong
1/2 dl persilja
1 msk citronsaft
1 tsk strösocker
1-2 krm salt
1 dl grädde
1 äggula

Koka upp vatten och salt.
Dela kycklingen i grytbitar.
Skär 1 morot och purjolök i bitar .
Lägg ner kyckling, morötter, purjolök, lagerblad samt lätt krossade vitpepparkorn i vattnet.
Koka upp och skruva ner plattan så att det sjuder.
Låt sjuda i 15-20 minuter.
Ta upp kycklingen från buljongen och lägg i en skål.
Sila buljongen och spara 6 dl till såsen samt spara resten för att koka morötter i.

Slanta 3 morötter och koka i buljongen i 4 minuter.

Sås:
Smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjölet.
Späd med buljongen under omrörning.
Koka såsen i 3 minuter.¨
Smaksätt med hackad persilja, citronsaft, socker salt lite salt.
Vispa ihop grädde och ägg.
Rör ner i såsen och nu får såsen inte koka ner.

Rör ner kyckling och morötter i såsen.

Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar