onsdag 7 augusti 2013

Chilikyckling med fetaostkräm



Barnbarnen kom idag och jag rotade fram kyckling från frysen. Gubben suckade.

Kyckling behöver inte bli torrt om man kör på lägre värme i ugnen och har koll.

Är någon bit tunnare blir den självklart färdig snabbare. Stick i fileerna och var inte rädd för att ta ut och skär.

Gillar man starkt så kan man öka på chilipulver lite. Fetaostkrämen mildrar hettan.

Själv tycker jag att 1 msk räcker.

För att klyftpotatisen ska bli goda kokar jag dem först potatisen skalad och klyftad i 10-15 minuter. Häller av vatten och placerar på ugnsplåt. Lite olja eller smör samt kryddor (salt). Först stod potatisen under kycklingen i 150 grader. Sedan ökade jag ugnen till 250 och sista minutrarna ändrar jag till grill och sätter potatisen högst upp. Blir då krispiga men mjuka inuti.

När vi skulle äta insåg jag att jag glömt grönsaker. Salladen hade sett bättre dagar och allt annat var slut. Barnbarnen orkade inte vänta på frusna bönor. Så det fick vara med grönt idag.

1,9 kg kycklingfile (fryst)
1 1/2 msk salt
1 1/2 msk oregano
1/2-1 msk chilipulver (chipotle)
1 1/2 tsk farinsocker

Blanda ihop kryddorna.
Klappa in kryddorna i kycklingen.
Bryn på spisen.
Lägg över på ugnsfast form.
Stek i ugn 150 grader i 20 minuter eller tills bara klar vätska kommer ut.

Fetaostkräm:
5 dl creme fraiche
1 paket fetaost
1 - 2 vitlöksklyftor

Smula ner fetaost i creme fraiche.
Pressa i vitlök och blanda väl.
Smaka eventuellt av med lite salt.

Servera kyckling med klyftpotatis och fetaostkräm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar