onsdag 14 augusti 2013

Nytt larm

Är orolig över hur det ska gå för Magda.

Fick ur mig ilskan igår och jag ber om ursäkt för svordomarna.

Idag har det mer övergått till sorg och maktlöshet.

När jag mår som sämst i mina tankar kommer tidningen Föräldrakraft nr 4 i brevlådan. En tidning jag fått eftersom jag är medlem i en diagnosförening som ingår i Riksförbundet Sällsynta diagnoser.

Jag börjar bläddra och hjärtat stannar.


"Flera slås ut från skolan och blir hemmasittare

Unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har allt större problem med skolan.  Många skolor är så dåligt anpassade att elever i behov av stöd helt enkelt stannar hemma.

Nu ifrågasätts utvecklingen av sju olika skolor som har fokus på barn med ADHD, Aspergers syndrom och liknande diagnoser.

Skolorna i nätverket är alla resursskolor för barn i behov av särskilt stöd. De känner oro för trenden att alla elever "till varje pris ska inkluderas" i den reguljära utbildningen och att specialgrupper tas bort.

- Alla som arbetar i skolan vet att detta är en omöjlig dröm, alla elever kan inte klara en vanlig skolmiljö, säger Stefan Berg, skolchef på Magelungens MBC-skolor.

- Vi vet inte hur många elever i Stockholm detta handlar om, men uppskattningar tyder på att det rör sig om minst 300. Vi får alamerande signaler från alla håll i landet om att denna grupp elever ökar.

Krassa budgetskäl är vad som får många kommuner att satsa på "inkludering", hävdar nätverket.

-Stockholms kommun har beslutat om nedskärning i budgeten till verksamheter för elever i behov av särskilt stöd, trots att kommunen har ett överskott på över en miljard kronor.

- Nedskärningen är ett dråpslag mot de få skolor som enbart vänder sig till elever i behov av särskilt stöd, säger Stefan Berg som ser en liknande tendens i andra kommuner i landet.

-Det blir allt svårare att få extra resurser till barn i behov av särskilt stöd.

Den stora faran just nu, enligt skolnätverket, är att fler kommuner gör som Stockholm och skär ner på budgeten för utsatta elever.

Men det finns ljuspunkter.

-Kommuner som Malmö, Norrköping, Trelleborg och Umeå skapar sociala investeringsfonder så att man kan fortsätta satsa på förebyggande arbete oavsett budgetläge, säger Stefan Berg.

Fakta:
Skolorna som ingår i Skolnätverket för elever med särskilda behov: Ingridskolan, Solhagagruppen, Liliansskolan, Vintertulls skolan, Sofiaängen, Magelungens MBC-skolorna, Kunskapsskolan."

Artikel ur Föräldrakraft nr 4 2013

Varför inser inte kommuner att indragna resurser på de unga idag kommer att medföra högre kostnader i längden? En sparad krona idag blir en stor kostnad i morgon.

Ska vi inte satsa på de som faktiskt ta över samhället en vacker dag? Vad är det för framtid vi ger till många och vilken framtid väntar oss den dagen när vi själva inte längre orkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar