måndag 19 augusti 2013

Första skoldagen


Idag börjar skolan. Två nervösa tjejer. Magda börjar högstadiet och Maja börjar gymnasiet. Nya skolor på nya orter.

Maja är den som utåt sett är lugnast. Hon har pejl på läget. Hon känner sig trygg.

Magda är den som blivit utsatt för hot och trakasserier från andra som kommer att gå på samma skola. Magda och hennes forna klasskamrater har utsatts. Värst är det för Magda och två andra tjejer.

Till och med personer hon inte känner som via sociala medier har hoppat på henne. Hon har kallats bitchig, fet och äcklig. Hon har blivit hotad med mobbning och stryk.


Jag har pratat med skolan och även ringt till mamman till en av tjejerna som efter en mening med Magdas namn satt en pistol.

Mamman lovade prata med sin dotter men igår ökade istället de hånfulla kommentaterna.

Jag bad Magda sluta läsa. Bad henne inte titta. Men jag förstår henne. Hon vill veta vad de säger, vad de tycker och anser.

Präntar in i henne att inte svara med samma myt. Att vara en bättre människa.

Nu när skolan är informerad är det även deras ansvar. Arbetsmiljön ska vara positiv och skolan har ett antimobbningsprogram.

De som är värst är i laglig mening straffmyndiga och fortsätter deras trakasserier har jag och de andra föräldrarna ingen annan väg att gå än att polisanmäla. 

Blir polis och social inkopplad riskerar mobbarna att få byta skola.

Men först ger vi dem en chans att be om ursäkt. En chans att göra bättring.


Ingen ska behöva gå till skolan med en klump i magen. Att vara nervös för det nya är en sak men att vara rädd för att bli slagen eller retad är något helt annat. Det accepteras inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar