1 rimmad kalkon (5 1/2 kg)
2 msk smält smör
2 msk olivolja
vitpeppar
Sätt ugnen på 150°C.
Ställ in en långpanna i nedre delen av ugnen.
Fyll med vatten.
Torka kalkonen med hushållspapper.
Torka kalkonen med hushållspapper.
Peppra den runt om.
Bind ihop benen med steksnöre.
Lägg kalkonen i en annan långpanna med bröstsidan nedåt.
Lägg kalkonen i en annan långpanna med bröstsidan nedåt.
Blanda smält smör och olivolja.
Pensla kalkonen med blandningen.
Ställ in kalkonen i ugnen och stek 1 timme.
Ta ut kalkonen, vänd den och pensla/ös med vätskan i pannan.
Ställ tillbaka i ugnen och tillaga ytterligare 1–2 timmar.
Höj ev ugnsvärmen till 200°C de sista 15 minuterna så att kalkonen får fin färg och skinnet blir lite knaprigt.
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen, lår- och bröstkött ska vara 80°C.
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen, lår- och bröstkött ska vara 80°C.
Eller skär ett snitt i köttet och kontrollera att klar köttsaft kommer ut, då är den färdig.
Täck den med aluminiumfolie och låt vila 30 minuter.
Sila av skyn och använd den till såsen.
Sila av skyn och använd den till såsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar