måndag 24 december 2012

Såserna


Gubben kokar ihop såserna.

Bearnaisesås:
200 gram smör
1 schalottenlök
5 vitpepparkorn
1 tsk torkad persilja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
3 äggulor
1 tsk dragon
salt

Smält smör.
Blanda finhackad lök, krossad vitpeppar, persilja, vinäger och vatten i en kastrull.
Koka upp.
Sila.
Häll tillbaka i kastrullen.
Placera den i en annan kastrull med sjudande vatten.
Tillsätt äggulorna under kraftig omrörning.
Sjud under fortsatt vispning.
Ta bort från vattenbadet.
Tillsätt det smälta smöret i en fin stråle under kraftig omrörning.
När såsen är tjock och blank är den klar.
Smaksätt med dragon och lite salt.

Såsen skar sig för gubben och han skulle börja om men jag sa att det inte behövdes. Man kan rädda skuren bea. Först kan man tillsätta några droppar jummet vatten och vispa. Hjälper inte det kan man vispa upp en äggula och sedan vispa kraftigt medan man sakta tillför den skurna såsen.
Gubben trodde inte det skulle funka men tji fick han.

Rödvinssås:
1/2 gul lök
1 liten morot
1 msk smör
1 msk socker
3 dl rödvin
5 dl vatten+1 oxbuljongtärning
1 1/2 msk maizena+vatten
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Skala och finhacka lök och morot.
Fräs lök och morot i smör.
Tillsätt socker och låt det fräsa till det smält.
Häll på vin och buljong.
Koka utan lock tills hälften av vätskan är borta.
Sila över i ren kastrull.
Tillsätt redning och koka i någon minut.
Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar