måndag 31 december 2012

Efterrätt - Passionsfruktspannacotta med karamelliserat päron under italiensk maräng



Jag gjorde en och en halv sats och gissa om det blev mycket. Enligt receptet är det fyra portioner. Hade jag haft hjärnan med hade jag reagerat över mängden vätska men inte idag.

Vi kommer ha pannacotta i flera dagar. Hoppas den stelnar och är god.

Marängen och päronen räcker absolut inte till all pannacottan.

Förberedelse:
Pannagottan och marängen kan du göra dagen innan.

Pannacotta:
8 dl grädde
2 dl mjölk
200 gram socker
1 vaniljstång
1 dl passionsfruktspure (jag hade sex passionsfrukter istället)
4 gelatinblad

Päron:
2 päron
1 dl socker
1 tsk vatten
1 tsk citronjuice



Italiensk maräng:
150 gram socker
1/2 dl vatten
2 äggvitor
1 msk strösocker

Pannacotta:
Lägg gelatinblad i vatten.
Värm grädde, mjölk, socker och vaniljstång tills sockret löst sig.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen.
Smält gelatinet under omrörning.
Låt svalna lite.
Rör ner fruktpuren.






Sila blandningen och häll i portionsglas. Kom ihåg att bara fylla till hälften.
Ställ i kylskåpet.

Päron:
Smält socker med vatten och citronjuice till en ljusbrun karamell.
Skala och riv päronen.
Tillsätt päronen i karamellen och koka in.
Fördela de karamelliserade päronen på den stelnade pannacottan.

Italiensk maräng:
Vispa maräng av äggvita och socker.
Häll socker och vatten i en kastrull.
Koka upp. Vispa INTE.
Använd termometer. När lagen är 120-125 grader häller du den i marängen i en tunn stråle medan du fortsätter vispa.
Spritsa marängen över päronen.
Om du vill så bränn av marängen före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar