onsdag 28 mars 2012

Köttfärsfylld pannkaksrulle med vitkålssallad


Maja har hemuppgift i Hemkunskapen. Hon ska laga en måltid ensam med köttfärs som basvara. Dessutom ska hon använda matcirkeln och tänka fettsnålt.

Förutom att laga maten ska hon sköta efterarbetet själv och göra i ordning i köket efter sig.

Maja ville göra något annorlunda än köttfärssås eller köttbullar. Jag gav henne köttfärsfylld pannkaksrulle som förslag och det nappade hon på. Pannkaksrulle gillade hela familjen när jag lagade det.

Jag hjälper henne bara genom att dokumentera hennes arbete.

Pannkaka:
2 ägg
6 dl mjölk
2 3/4 dl vetemjöl
25 gram smör
knappt 1/2 tsk salt

Vispa ihop pannkakssmeten och låt den dra en stund.
Smält smöret i långpannan och rör ner i pannkakssmeten.
Häll smeten i långpanna.
Grädda pannkakan ca 25 minuter i 225 grader. 
Vänd upp den på bakplåtspapper/smörpapper och låt den kallna.

Fyllning:
500 gram fläskfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater (400 gram)
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 msk tomatpuré
riven ost
1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar

Finhacka löken och stek den mjuk. 
Tillsätt köttfärs och fräsa den smulig.
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt färsen småkoka tills vätskan från tomaterna kokat in.
Bred ut färsen över pannkakan.


Rulla ihop den till en tjock rulle. Som du gör med en rulltårta.




Lägg rullen på en plåt.
Strö på ost. 


Gratinera i 250-275 grader med endast övervärme tills osten smält. 


Skär pannkaksrulle i skivor när det är dags att äta.


Vitkålssallad:
1 litet vitkålshuvud
4 msk olivolja
2 presade vitlöksklyftor
1 1/2 msk vitvinsvinäger
2 tsk oregano
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Hyvla vitkål med osthyvel eller skär i tunna strimlor.
Blanda samman dressingen.
Häll över vitkålen.
Låt salladen gärna dra en stund i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar