söndag 25 mars 2012

Söndagsskratt i halsen

Dagen började verkligen bra och jag fick till och med flera skratt av gubben. Skojade med honom om att jag bara stannade kvar hos honom för alla hans pengars skull. Han frågade mig var de pengarna fanns för han hade inte sett till några.

Men sedan sattes skratten i halsen.

Magdas rum ser hemskt ut. Hon har en oförmåga att städa och rent skräp samlas på hög. Varje gång någon för det på tal blir hon rasande. Jag har sanerat rummet några gånger men det återgår till samma status igen.

Denna gången har det gått så långt att till och med hundarna använder hennes rum som toalett. Idag fick jag nog och förklarade lugnt och sansat att nu måste vi städa hennes rum ordentligt. Det luktar och eftersom hundarna nu också börjat säga ifrån så måste hon förstå att det är äckligt.

Då kommer världens raseriutbrott. Gissa om jag är glad att V följde med Maja och farfar och säljer Kvällsposten.

- Subba, hora, fitta och kärringjävel. Håll käften jävla subba.

Det gör mig så ont att höra dessa orden ur henne. Det fungerar inte att låta rummet vara så som det är och hon måste lära sig. Hon är trots allt 13 år och tiden går snabbt. En vacker dag ska hon klara sig själv.

Magda mår bäst när hon får vara ifred. Sitta och pilla med vad det nu är som hon vill. Hon kan lätt sitta en hel dag eller helg bara hon får vara ifred.

Måla naglarna, ta bort, måla naglarna, ta bort.

Sminka sig, ta bort, sminka sig, ta bort.

Klippa/riva/klistra/måla.

Men det fungerar inte att sitta i den där egna världen. Det finns saker runt omkring som man måste klara av. Det finns saker jag måste lära min dotter att klara av.

Frågan är bara hur?

Hur ska jag lära henne? Hur ska jag få henne att förstå? Hur kan jag bäst hjälpa henne?

Låta henne vara? För mig är inte det en lösning. Det är bara att skjuta problemen till framtiden.

Städa åt henne? Lär hon sig då att hon måste ta ansvar för sina handlingar? Nej. Hon lär sig då att hon kan göra som hon vill och sedan tar någon annan hand om allt.

Jag vill bara hjälpa henne men hennes hårda ord sårar mig djupt.

6 kommentarer:

  1. Måste vara fruktansvärt att behöva höra sådana ord från sitt barn. Du gör rätt Lotta som tvingar in henne i ansvar, hon måste ju lära sig.
    Styrkekramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jobbigt att höra sådant även om jag försöker låta bli att känna. Vill bara hjälpa henne iför framtiden.

      Radera
  2. Kämpa på, du tänker och resonerar så klokt.
    Styrkekramar även från mig.

    SvaraRadera
  3. Med tanke på hennes diagnoser så for det genom skallen - fyrkantighet. Rensa bort ALLT från rummet förutom säng och skrivbord.
    Jag VET hur M3 funkar men för att slippa all frustration så kan naken fyrkantighet kanske funka. Istället för baren i källaren kan hon få ett pysselrum ;) Dit kan du skicka henne när de där fula orden måste rinna över läpparna.
    Eftersom jag lever med en gube som gärna svär så det osar, redan när han bara är irriterad och inte ens arg, så har jag fått köra med "låt någon annanstans". Det kom efter ett referat från ett Tourette-föredrag. En man som inte kunde låta bli att säga "j*vla vilka snygga pattar" när han hälsade på kvinnor. Han fick lära sig att säga det inombords för orden var bara tvungna att "uttalas". Jag säger till guben att om han ska svära får han göra det i ett annat rum. Till E och C sa jag att de fick säga sina dumma saker inne på rummet med STÄNGD dörr. Jag ville inte höra det iaf. Det funkade till slut...dock ej med maken ;)
    Jag lider med dig och det du får utstå i fyra olika varianter. Kärleken till fru/mamma är enorm men vägbulorna slår hårt i huvudet när de bullrar fram.
    Tycker om dig!!
    <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Naken fyrkantighet ska jag försöka införa. Men risken är att hennes pryttlar inte får försvinna. Har pratat med henne om lådor, lådor och lådor och det ville hon ha.
      Men sedan ska ju sakerna hamna i lådorna också.
      Som hennes fina garderob. Just nu allt inkastat på golvet. Hur hittar man då? Genom att ha allt på rumsgolvet istället. Fungerar INTE bra med långhårig fällande hund och svarta kläder.

      Ett pysselrum hade varit perfekt. Kanske ska se om vi kan göra något provisoriskt. Verkar vara så med allt i detta huset. Så länge, i väntan till det blir klart, bara fram till .... Men att få ner henne i källaren ett problem.

      Utan kärleken hade jag inte orkat.

      Tycker om dig också.

      Radera