onsdag 30 maj 2012

ADHD växer inte bort

Tidigare har man trott att ADHD är något som växer bort. Men det är inte så. Fick till och med höra om en kurator som ”tog bort” elevers diagnoser inför gymnasiet med motiveringen:

- Han/hon har ju inte några uttalade problem nu. Ungdomarna ska inte betyngas med skamliga diagnoser.

Va?
Oavsett om man lär sig hantera sina ”problem” så betyder inte det att din diangos är borta. Du är möjligen inte lika funktionshindrad i siuationer som du ”klarar av”. Men en vacker dag kommer du att ställas inför utmaningar som du hanterar eller reagerar annorlunda på. Det beror på att du har en NPF.

Men din ADHD växer inte bort. Däremot kan diagnosen ändras med tiden. Tidigare har man trott att om man fick ADHD-diagnos så hade man den diagnosen resten av livet men det har visat sig att man snarare förflyttar sig mellan de olika diagnoserna ADHD, ADD och HD.

Oavsett vad media och andra säger så beror inte ADHD på vaccinationer, dålig uppfostran, för mycket socker eller tv-tittande.

75% av all ADHD i världen förklaras genom genetisk forskning som genetiskt ärftlig. Men det kan också beror på sjukdomar hos mamman under graviditeten, svår förlossning, sjukdom i tidig ålder eller en skallskada. Finns de som utvecklat ADHD efter svåra cykelolyckor eller bilolyckor där de fått ett skalltrauma.

Detta är vad all forskning idag visar på. Oavsett hur många gånger man som förälder fått höra att man inte varit tillräckligt bra förälder så handlar det alltså inte om det.

Att kosten kan påverka ditt mående är INTE humbug med det finns inga veteskapliga belägg. Men ser du skillnad så fortsätt med dina förändringar.

Bevisen idag är på individnivå det vill säga stenålderskost/LCHF med mera kan fungera för vissa men absolut inte för alla.

Det som har visat viss effekt är omega 3. Men personligen vet jag efter många IQ-kapslar att det inte har effekt hos de mina.

Skamlig diagnos? Vad är det för skamligt med att ha fantastiska kunskaper som en person med NPF har? Är det inte bättre att få en diagnos och få förståelse för varför man mår som man gör och varför man reagerar som man gör?

Kreativ

Energisk

Innovativ

Spontan

Flexibel



Men visst du har samtidigt problem med: 

Att följa regler och överenskommelser

Impulsivitet

Ojämn prestation

Konflikter med auktoriteter

Envishet

Relationsproblem


Min man delar in sitt liv utan och med ADHD-diagnos. Kaoset, oförståelsen, irritationen och ilskan har vänts till en bekräftelse att han inte är dum i huvudet. Det fanns en förklaring till varför det blev så fel. Han var inte elak. 

Jag anser att det är varje förälders rätt att bestämma om barnet ska genomgå en utredning eller inte. Men jag anser att man måste se till barnet och inte till sina egna förutfattade meningar.

Visst är det olika från individ till individ men egentligen är det är ganska enkelt. Fundera bara på om du vill att ditt barn ska leva ett liv i ständig kaos? Känna sig mindre värd och få ett otroligt dåligt självförtroende. Aldrig passa in och leva med ångest och inre stress. Eller vill jag att mitt barn ska få den hjälp och det stöd som han/hon behöver för att växa upp till en fantastisk människa som kan utnyttja sin fulla kompetens?

Nu menar jag inte att alla måste få diagnos för en diagnos fyller bara en funktion när man har problem. Om livet fungerar finns ingen anledning att söka hjälp.

Självklart finns det de som har klarat livet utan en diagnos men det blir betydligt tuffare om man inte vet varför man är annorlunda.

2 kommentarer:

  1. Tack för alla inlägg om ADHD. Läser med nyfikenhet och intresse!

    SvaraRadera