söndag 13 maj 2012

Normer

Igår pratade Sara Svensson om normer och värderingar. Hur olika vi människor faktiskt blir värderade.

Det är något som vi alla är delaktiga i även om vi själva tycker att vi inte gör det. Det finns så mycket och så många outtalade saker som vi automatiskt har i ryggraden.

Det "normala" eller mallen för nästan uteslutande allt i vårt samhälle är en vit man med full kroppslig funktion.

Allt annat det har faktiskt ett lägre värde. Hur man nu än anser om det så är det så det ligger till. Detta är inte feminism utan enkel sanning.

Oavsett vad man pratar om så utgår mallen från den vita mannen. Ta en sådan sak som diagnoskriterier och medicinering. Det utgår från män. Ja, inte då olika kvinnoåkommor men dem finns det istället ytterst lite forskat eller skrivet om. Oftast är det då även kvinnliga forskare och de passar ju då inte in i normen och tas inte på riktigt samma allvar som mannen.

Det lägsta du kan komma är av utländsk härkomst, kvinna och dessutom med fysiskar och/eller psykiska funktionsnedsättningar.

När börjar då vår värdering sav människan? Faktiskt redan innan födseln. Den ofta ställda frågan till en gravid kvinna är ju:

- Blir det en pojke eller flicka?

Det blir en bebis.

Vid födelsen är det också en värdering. Automatiskt ändras röstläget och förväntningarna på det lilla barnet. En pojke möts av en grovare röst och uttryck som:

- Vad stor han är.
- Vilka breda axlar.

Medan flickor möts av en spädare ljusar röst:

- Vad liten hon är.
- Så söt hon är.

Automatiskt använder vi som vuxna oss av olika normer som sedan prentas in i våra barn. Pojkar ska vara på ett visst sätt och flickor på ett annat.

Väldigt intressant föreläsning.

Fick flera tips om arbetsmaterial till tjejgruppen och jag ska med intresse läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar