måndag 28 maj 2012

Laktosfri Potatissallad samt ljummen potatissallad

Fick en förfrågan om recept på potatissallad för laktosintolerant. Idag finns ett otroligt stort utbud av laktosfria- eller låglaktosprodukter så många gånger kan man enkelt istället välja det. Eller så kan man testa en annan variant och göra en ljummen potatissallad.

Laktosfri potatissallad
5 portioner 

15 medelstora potatisar 
3 dl laktosfri gräddfil 
2 dl laktosfri crème fraiche 
1 liten burk kapris 
1/2 purjolök 
1 äpplen
salt
vitpeppar

Koka potatis.
Låt svalna och dela potatisen i mindre bitar. Hur små eller hur stora är en smaksak.
Skölj och finhacka purjolök.
Blanda gräddfil och crème fraiche i en stor skål. 
Blanda ner purjolöken i såsen. 
Skär äpplet i mindre bitar och rör ner. Försök få ungefär samma storlek som potatisen.
Blanda i resten av ingredienserna. 
Tillsätt sist den kalla potatisen. 
Smaka av med salt och vitpeppar.

Ljummen potatissallad

4 portioner

3 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 msk citronsaft
2 tsk citronskal
1 msk dijonsenap
2 salladslökar
3 msk dill
3 msk slätbladig persilja (går med vilken persilja som helt faktiskt)
16 små färskpotatisar (fungerar även med äldre potatis men färskpotatis är färskpotatis)
1 tsk salt gärna flingsalt
knappt 1/2 tsk svartpeppar (smaka dig fram)

Finhacka salladslök, dill, persilja.
Riv citronskal fint. Cirka 2 tsk.
Pressa saften ur citronen.
Blanda olivolja, rödvinsvinäger, citronsaft, citronskal, senap, salladslök och örter i en stor skål.
Koka potatisen.
Blanda potatisen med dressingen medan den fortfarande är varm. 
Krydda med salt och svartpeppar. 
Blanda ordentligt. 
Låt potatissalladen dra minst 30 minuter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar