fredag 25 maj 2012

Tjejer/kvinnor med ADHD



Temadagen jag var på i Stockholm i igår var arrangerad av Attention Utbildning. Hannah R Jakobsson, leg psykolog från CEREB höll i föreläsningen.

Hon sa flera väldigt kloka saker och jag ska försöka dela med mig lite av hennes ord och mina tankar.

Mänskligheten som den ser ut idag har "ADHD-folk" att tacka för sin existens.

Det baserar Hannah på genforskning av Thom Hartmann. Thom Hartmann har konstaterat att vi alla ursprungligen kommer från samma människor som överlevde en katastrof som inträffade för mycket länge sedan. Dessa människor var personer med drag som gjorde att de kunde anpassa sig och tänka annorlunda än den övriga befolkningen. Detta gjorde att de överlevde.

Idag finns inget behov i vårt samhälle för dessa drag men i katastrofsituationer tidigare i historien och kanske i framtiden beror vår överlevnad som mänsklighet på dessa personer med ADHD.

Detta har även setts i modernare tid bland indianer där de som överlever torka och svält är personer med ADHD-drag. Egenskaper som hjälpt dem att överleva.

"ADHD är ingen stämpel utan ett sätt att identifiera funktioner."


Kriterierna för ADHD finns alltså i hela befolkningen. 70% av alla människor uppfyller en eller två av kriterierna för ADHD. Men det är inte förrän det blir ett problem och du verkligen uppfyller kraven som du har en funktionsnedsättning och får diagnosen ADHD.

"En diagnos måste fylla en funktion. Även om jag uppfyller alla kriterier men inte har problem. Varför ska jag då ha en diagnos?"

Hannah kom in på det som ofta kommer upp i debatten och som många ser som ett argument för att ADHD inte finns. 
Du kan inte idag se något på röntgen eller blodprov som visar på att du har ADHD. Det finns inga fysiska bevis för en ADHD-diagnos. MEN. 
Nu kommer det viktiga. 

Det kan du inte i några andra psykiatriska sjukdomar heller. 

ADHD är den psykiatriska diagnosen som det finns mest forskning kring men ändå är det den diagnos som är svårast att få. Du kan få en ångest eller depressionsdiagnos mycket enklare av din husläkare. Det är en lika "allvarlig" diagnos av få. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar