torsdag 31 maj 2012

Kvinnlig hyperaktivitet

Hyperaktivitet vet du säkert vad det är. En person som inte kan sitta still. En kille som klättrar på väggarna och har myror i baken. Den klassiska bilden av någon med ADHD.
Men för att göra det hela mer intressant så är den kvinnliga hyperaktiviteten annorlunda. Visst finns det tjejer som precis som killar härjar runt. Till stor del pågrund av att det inte är accepterat av normerna att flickor ska bete sig på det viset. Därför kan den kvinnliga hyperaktiviteten ta andra uttryck.

Äta (tröst)

Suga – på kläder, snoddar, knappar, tungan, tummen, pennor


Nagel- och eller nagelbandsbitning

Peta i näsan

Suga eller tugga på håret eller halstabletter

Tugga tuggummi


Alla dessa saker fyller en funktion. De stillar rastlösheten som en kille får ut när han springer rundor i klassrummet.

Visst finns det killar som istället för att springa runt i sin hyperaktivitet vänder den inåt och kanske använder sig av kvinnlig hyperaktivitet.

Senare i livet kan det utvecklas till att tjejen/kvinnan hittar andra sätt att kontrollera sin hyperaktivitet.

Baka

Städa

Möblera om

Byta kläder ofta

Röka inte bara för nikotinet utan för rastlösheten

Jobba

Dessa saker kan ibland ses som ett tvångssyndrom men kan faktiskt vara en kvinnlig hyperaktivitet. 

Kvinnan kommer med nybakade bullar till jobbet varje dag och får otroligt mycket beröm för hur duktig hon är men när man tittar på hela bilden så fungerar inte hennes liv. Hemmet är kaos för all fokus läggs på att koncentrera sig på det som tar bort hyperaktiviteten. 

Finns kvinnor som är otroligt duktiga, strukturerade arbetsnarkomaner på jobbet men deras privatliv är en enda röra.

4 kommentarer:

  1. Röka för rastlösheten och inte nikotinet höll jag på med i flera år. Knäskura plastgolven klockan 23 för rastlösheten. Baka fyra sorters kakor och fylla frysen med för att ha något att göra har jag gjort många gånger. Prata i telefon i timmar om ingenting alls för att ha något att göra var mon vardag. Lika så har jag alltid gått ut och gått i timmar när rastlösheten kommer krypande. Någonstans på vägen gick dock rastlösheten över i ångest. Ångesten dämpades dock på samma sätt som rastlösheten, något att göra för att hindra tankarna. Men hyperaktiv har jag aldrig hört att jag skulle vara.

    SvaraRadera
  2. Nu var min tanke hyperaktivitet vid adhd. Flickor som inte syns. Flickor som inte tros ha adhd bara för att de inte klättrar på väggarna och är "kill-hyperaktiva".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä men det är ju lite det jag menar också, vissa flickor kanske glöms bort för det är aldrig någon som ens tänker på att det kan finnas något bakom rastlösheten. Inte sagt att jag har ADHD men lika väl som ingen någonsin har funderat på att jag skulle haft det (trots mina inlärningsproblem i skolan) så kan någon som faktiskt har det bli förbisedd.

      Radera
    2. Precis. Det är otroligt intressant det här med den kvinnliga symptombilden vid ADHD.
      Kommer mer i ämnet.

      Radera