lördag 5 maj 2012

Barbecue-högrev med stekt lök


Hittade ett recept av Mästerkocken Sigrid. Lät så gott så det måste jag testa.

Maja frågade varför maten tog så låg tid. Om det var något särskilt med detta receptet. Förklarade att kanske tanken är att maten ska lagas sakta i ugnen under tiden som man kan göra annat. Till exempel åka iväg och när du kommer hem är det klart. Det tyckte hon var väldigt smart.

Barbecue-högrev:
2 kg högrev
2 dl barbecuesås med vitlök
1 dl rött vin
2 gula lökar
5 små vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Bryn köttet runt om.
Lägg i en ugnsfast stekgryta. Jag använde mig av gjutjärnsgrytan.
Skala och hacka löken grovt.
Krossa vitlöken lite.
Häll barbecuesås, vin, lök och vitlök i grytan.
Ställ in grytan med lock eller folie över längst ner i ugnen 100 grader i 6-8 timmar. Känns inte köttet tillräckligt mjukt kan du höja värmen till 150 sista halvtimmen.
Låt köttet ligga och vila under lock under tiden du steker lök.

Stekt lök:
3-4 lökar (gul eller/och röd)
2 msk smör
2 tsk strösocker
salt
2 msk vatten

Skiva löken tunt.
Bryn löken i smör tills den mjuknat.
Strö över socker.
Salta lite.
Slå på vatten.
Låt vattnet koka in.

Dra isär köttet med ett par gafflar så det blir ett "köttmos" som blandar sig med såsen.

Servera med kokt potatis, stekt lök, bostongurka och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar