Maja har uppgift i hemkunskapen att baka något med jäst. Jag gav henne olika förslag men plötsligt säger hon:
-Matilda bakade sockerbullar med vanilj i. Kan jag baka sådana?
- Ja, det har jag recept till, svarar jag.
Har länge gått och funderat på att baka sockerbullar och munkar. Perfekt att Maja gör jobbet. Och tar hand om disk och städning.
50 gram jäst
4 dl mjölk
175 gram smör
1 ägg
1 dl socker
1/2 tsk salt
13-15 dl liter vetemjöl
Fyllning:
1 påsar marsánpulver
2 dl mjölk
Garnering:
smält smör
socker
Smält smöret och tillsätt mjölken.
Värm till ca 37 grader.
Tillsätt resten av spadet, socker och salt.
Vispa upp ägget lätt och rör ner det.
Rör i nästan allt vetemjöl.
Arbeta till en smidig deg i 5 minuter i maskin eller med elvispen och degkrokar.
Arbeta till en smidig deg i 5 minuter i maskin eller med elvispen och degkrokar.
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa i 45 minuter under bakduk.
Dela degen i 25-30 bitar och forma till runda bullar.
Placera bullarna på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i 30 minuter.
Blanda marsankrämen.
Fyll en sprits med smal pip med krämen.
Blanda marsankrämen.
Fyll en sprits med smal pip med krämen.
Ta ut och låt svalna lite.
Maja ska i sin analys av bakningen skriva att hon inte ska vara så snabb med att hälla i allt vetemjöl och att bullar gräddas bäst om de har samma storlek. Man lär så länge man lever.
Jag tycker Maja är jätteduktig! Så bra hon kunde analysera sitt resultat också... :-)
SvaraRaderaKram!