Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
onsdag 9 maj 2012
Working towards a good life with ADHD Del 3
ADHD växer inte bort. Förr trodde man att ADHD var ett problem bland barn och ungdomar men idag vet man att det inte är så.
2/3 av barn med ADHD fortsätter att ha problem upp i vuxen ålder. Hälften av dem behöver behandling. Den andra halvan kan klara av sitt liv med stöd och eventuellt lite behandling.
När ett barn med ADHD är i förskola och lågstadie är problemen oftast beteendeproblem i kompisgruppen. Det blir bråk och oftast beror det på att personen inte riktigt förstår eller hänger med.
I mellan- och högstadiet flyttas problem mer mot skolproblem. Svårigheterna att koncentrera sig och hänga med syns på ett helt annat sätt än i lägre ålder.
Problemen ökar utanför personen i grad med att kraven som ställs ökar.
Enligt studier kan man dra bort 2-3 år i mognadsutvecklingen hos en person med ADHD. Ny forskning visar att det faktiskt kan vara så mycket som upp till 5 år.
Här är det viktigt att diagnosen upptäcks. Ju äldre ett barn/ en ungdom blir ju mer ökar kostnaderna för samhället.
Med benägenheten för att råka ut för olyckor eller hamna i fel umgänge så lever personer med ADHD farligare och riskerar därför att kosta mer.
Det är alltså billigare att satsa resurserna på de unga barnen än dra ut på diagnosutredningar eller blunda för problemen.
Som vuxen har en person med ADHD ofta högre frånvaro från arbetet. Mer samarbetsproblem med kollegor och som tidigare nämnt större risk att råka ut för arbetsplatsolyckor.
Hyperaktiviteten försvinner inte som många trodde förr. När en person med ADHD blir vuxen finns fortfarande hyperaktiviteten där men den har istället för att vara utåt vänts inåt och utvecklats till stress eller inre oro.
Impulsiviteten visar sig genom lägre frustrationsgräns.
Vissa av dessa vuxna klarar sig utmärkt i arbetslivet men lever med ett inre eller/och ett hem i kaos. Kanske behövs inte längre medicinen utan istället hjälp till organisation. Få hjälp att komma igång. Lära sig strategier för att få vardagen och livet att fungera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ett tips är att multiplicera personens ålder med 0,7 eller i runda slängor kan man säga att man drar av ungefär en tredjedel av dens ålder. Dvs ett barn på 10 är ungefär lika "moget" som en NT sjuåring (inte i det intellektuella, där stämmer det inte) och en femtonåring är ungefär lika mogen som en NT på 10 år. Detta brukar gälla upp i trettio års ålder där det har planat ut och man inte känner lika stora skillnader i social och emotionell mognad längre. Ok det försvinner ju aldrig, det vet vi båda, men brukar ju bli avsevärt bättre, i alla fall vad avser vanan att kunna hantera sina utbrott etc.
SvaraRadera